Copyright © 2011 by WAM  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: sklad@marszalek.com.pl
WAM

Designed by marszalek.com.pl
STARSZE
UZBEKISTAN ŚWIĘTUJE W HOTELU HYATT
Z okazji święta narodowego Uzbekistanu chargé d'affaires Ikrom Nazarov wydał bankiet w hotelu Hyatt.
W rozmowie z wybitnym polskim badaczem Azji Centralnej prof. Tadeuszem Bodio, wicedyrektorem Departamentu Współpracy Gospodarczej i Promocji w Ministerstwie Gospodarki Elżbietą Bodio i prezesem Time Marszałek Group dr. Adamem Marszałkiem chargé d'affaires namawiał polskich partnerów do zacieśniania współpracy na niwie naukowo-wydawniczej.
Wśród gości byli również dyrektor Instytutu Politologii Uniwersytetu Warszawskiego prof. Stanisław Sulowski z małżonką Alicją, koordynator Białorusi, Rosji, Chin i Azji Centralnej na Forum Ekonomicznym dr Władysław Sokołowski oraz stojący w głębi wybitny polski dyplomata, były minister spraw zagranicznych Andrzej Załucki.
PROFESOR MALINOWSKI Z WIZYTĄ W CENTRUM
Dnia 17.09.2013 r. w Centrum Badań Wschodnich odbyło się spotkanie dotyczące planów związanych z szerszym rozpropagowaniem dwóch czasopism poświęconych sztuce świata: anglojęzycznego „Art of the Orient” i hiszpańskojęzycznej „Sztuki Ameryki Łacińskiej”. Dyrektor Centrum prof. Joanna Marszałek-Kawa omówiła z prof. Jerzym Malinowskim z Polskiego Instytutu Studiów nad Sztuką Świata i sekretarzami obu roczników Maciejem Majewskim i Pawłem Jaroniakiem kwestie uruchomienia profesjonalnych stron internetowych czasopism.
KOLEJNE SPOTKANIE PRZYJACIÓŁ
Kilka dni temu prezes Marszałek Publishing Group dr Adam Marszałek spotkał się w Warszawie z Ambasadorem Czarnogóry, Jego Ekscelencją Ramizem Bašiciem. W trakcie spotkania omówiono perspektywy dalszej współpracy wydawniczej i rozwoju kontaktów naukowych z krajami bałkańskimi.
ŚWIĘTO W AMBASADZIE
Z okazji rocznicy proklamowania Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej w Ambasadzie tego kraju w Warszawie odbyło się przyjęcie, w którym uczestniczył prezes Marszałek Publishing Group dr Adam Marszałek. W rozmowie z ambasadorem Kim Pyong Ilem poruszył on temat wspólnego wydania albumu poświęconego przyrodzie Korei Północnej. Spotkało się to z żywym zainteresowaniem ze strony ambasadora i jego współpracowników.
ZAANGAŻOWANY AMBASADOR
Jego Ekscelencja Hasan Aziz ogly Hasanov, ambasador Azerbejdżanu, żywo zainteresował się pobytem stażystek z Bakijskiego Uniwersytetu Słowiańskiego w naszym Wydawnictwie. Podczas spotkania z prezesem Marszałek Publishing Group dr. Adamem Marszałkiem ambasador pytał o postępy Zary i Wafy w nauce języka polskiego i doświadczenia, jakie zdobyły w trakcie swojego pobytu w Polsce.
ROZMOWY W AŁMACIE
W ostatnim czasie delegacja Marszałek Publishing Group przebywała w Kazachstanie, gdzie na Kazachskim Uniwersytecie Narodowym im. Al-Farabi przeprowadziła rozmowy z pierwszym wicerektorem Burkitbayevem Mukhambetkalim, dziekanem Dauletem Laikovichem Baideldinovem oraz dyrektorem Wydawnictwa Assanem Almazem.
W wyniku przeprowadzonych negocjacji podpisano umowę o współpracy między Kazachskim Uniwersytetem Narodowym im. Al-Farabi a Marszałek Publishing Group oraz ustalono warunki dotyczące wydawania półrocznika „Nowa Polityka Wschodnia”. Ze strony polskiej w rozmowach uczestniczyli prezes Marszałek Publishing Group dr Adam Marszałek oraz prezes Wydawnictwa Adam Marszałek dr hab. Joanna Marszałek-Kawa.
PROPOZYCJE REKTOR ALTYN K. MYRZASHOVEJ
Z dwudniową wizytą przebywała w Toruniu i Łysomicach rektor Kazachsko-Rosyjskiego Międzynarodowego Uniwersytetu prof. Altyn K. Myrzashova. Rezultatem przeprowadzonych rozmów było podpisanie z prezes Wydawnictwa Adam Marszałek prof. Joanną Marszałek-Kawą umowy przewidującej współpracę naukową i wydawniczą obu tych instytucji.
Wieczorem prezes Joanna Marszałek-Kawa wydała kolację na cześć Pani Rektor, w której uczestniczyli: Kazimierz Walczak, dr Adam Marszałek, towarzyszący Pani Rektor - wiceprezydent oraz Róża Małecka-Sobczak, Halina Marszałek i prof. Krzysztof Mikulski.
KONFERENCJA NAD ISSYK-KUL
Jedną z imprez towarzyszących obchodom Jubileuszu dwudziestolecia Kirgisko-Rosyjskiego Uniwersytetu Słowiańskiego w Biszkeku była międzynarodowa konferencja naukowa zatytułowana: Kierunki rozwoju Kirgistanu i rola rosyjskich mediów w jego otoczeniu geopolitycznym. Konwergencja i napięcia.
Po jej zakończeniu rektor KRSU Vladimir I. Nifadiev oraz prorektorzy zorganizowali spacer po pięknym ogrodzie leżącym nad brzegiem jeziora Issyk-kul.
LITEWSCY JAZZMANI W DWORZE ARTUSA
W ramach Forte Artus Festival w toruńskim Dworze Artusa odbył się wspaniały koncert litewskich jazzmanów - Tree Stones Quartet.
W skład zespołu wchodzą: Kęstutis Vaiginis z Litwy (saksofony), Dmitrij Golovanov z Litwy (fortepian), Peedu Kass z Estonii (kontrabas) i Kaspars Kurdeko z Łotwy (perkusja). Współorganizatorem koncertu był konsul honorowy Litwy Jerzy Bańkowski, a patronatem objęła go JE ambasador Loreta Zakarevičienė.
Po zakończeniu koncertu przy symbolicznej lampce wina w sympatycznym towarzystwie Pani Ambasador świetnie bawili się: prezes Budlexu Igor Pawłowski, Danuta Wiśnicka, ks. prałat Marek Rumiński, prezes Halina Marszałek oraz rektor Wyższej Szkoły Bankowej prof. Jan Głuchowski.
INAUGURACJA DZIAŁALNOŚCI
TIME MARSZAŁEK GROUP

W warszawskim hotelu Hilton odbyła się uroczysta inauguracja działalności w Polsce firmy Time Marszałek Group. Specjalnie na to ważne dla nas wydarzenie przyleciał do Polski Cao Zhenghai, wicegubernator prowincji Anhui, gdzie siedzibę ma koncern Anhui Publishing Group. Jego prezes Wang Yafei wręczył dr. Adamowi Marszałkowi powołanie na stanowisko General Manager.
Time Marszałek Group oprócz wydawania książek zamierza również podjąć działalność w sektorze energetycznym i informatycznym.
POLSKO-CHIŃSKA UMOWA W HOTELU HYATT
Przedstawiciele Wydawnictwa Adam Marszałek w warszawskim hotelu Hyatt wzięli udział w uroczystości podpisania umowy partnerskiej pomiędzy Województwem Kujawsko-Pomorskim a chińską prowincją Hubei. Prezes Towarzystwa Azji i Pacyfiku dr Adam Marszałek był jednym z honorowych gości marszałka naszego województwa - Piotra Całbeckiego. W tym znakomitym gronie znaleźli się między innymi: wicemarszałek Senatu RP Jan Wyrowiński, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Ryszard Bober, oraz wicemarszałek Województwa Edward Hartwich. Stronę chińską reprezentował Li Hongzhong, przewodniczący Komitetu KPCh Prowincji Hubei.
Podpisaniu umowy przyglądają się: szef Izby Przemysłowo-Handlowej w Toruniu Przemysław Jaczkowski, prezes Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego dr Ewa Rybińska, prezes Towarzystwa Azji i Pacyfiku dr Adam Marszałek, pełnomocnik Zarządu Województwa do Spraw Międzynarodowych Grzegorz Borek, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Ryszard Bober, wicemarszałek Województwa Edward Hartwich, wicemarszałek Senatu Jan Wyrowiński i zastępca Sekretarza Generalnego KPCh Prowincji Hubei Zhao Lingyun.
POLSKO-NIEMIECKA WSPÓŁPRACA
W ostatnich dniach Wydawnictwo odwiedzili ks. prof. dr hab. Cyprian Rogowski, prof. dr hab. Egon Spiegel oraz Anja Niermann. Podczas spotkania zostały omówione kwestie związane z wydawaniem rocznika „Keryks”. Ważnym punktem rozmów była możliwość podjęcia kooperacji z niemieckim wydawnictwem Herder, które należy do najstarszych i najbardziej prestiżowych oficyn. Mamy nadzieję, że ta współpraca przyniesie wiele korzyści dla czasopisma.
II MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA PT. „ADMINISTRACJA PUBLICZNA
W PROJEKTACH POLITYCZNYCH”

Ambasador Chin JE Xu Jian na Kongresie
W Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie odbyło się spotkanie prezesa Marszałek Publishing Group dr. Adama Marszałka z Jego Ekscelencją Xu Jianem, ambasadorem Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce. W trakcie rozmów Prezes wręczył Panu Ambasadorowi oficjalne zaproszenie na I Międzynarodowy Kongres Azjatycki, który odbędzie się w Toruniu w dniach 15-16 maja 2014 r. Pan Ambasador obiecał, że tak jak w poprzednim roku osobiście pojawi się na otwarciu obrad.
Ambasador, Akademik i Prezes
O współpracy Towarzystwa z Bakijskim Uniwesytetem Słowiańskim rozmawiali w Warszawie Jego Ekscelencja Hasan Aziz ogly Hasanov, ambasador Azerbejdżanu w Polsce, prof. Akif Alizada, prezes Azerbejdżańskiej Akademii Nauk i prezes dr Adam Marszałek. Jej efektem było opublikowanie w Polsce książek naukowych oraz baśni azerbejdżańskich. W ukazujących się nakładem Wydawnictwa Adam Marszałek czasopismach naukowych, takich jak: „Nowa Polityka Wschodnia”, „Studia Orientalne”, „Kognitywistyka i Media w Edukacji” czy „Kultura i Edukacja”, publikowane są artykuły uczonych z tego Uniwersytetu.
Prezes u Ambasadora
W trakcie wizyty w Ambasadzie Czarnogóry w Warszawie prezes Marszałek Publishing Group dr Adam Marszałek omówił z Jego Ekscelencją Ramizem Bašićiem zasady współpracy kulturalnej z Republiką Czarnogóry. Prezes zaproponował wydanie dwóch książek - jedną z nich są opowiadania współczesnego czarnogórskiego pisarza, drugą zaś zbiór sztuk teatralnych. Fundacja włączy się w prace nad książkami.
Promocja przez Skype'a
Na Bakijskim Uniwersytecie Słowiańskim odbyło się spotkanie promocyjne, zorganizowane przez tamtejsze Centrum Języka i Kultury Polskiej, z okazji wydania w Polsce Baśni azerbejdżańskich. W spotkaniu uczestniczyli rektor Uniwersytetu prof. Kamal Abdullayev, prof. Mila Talibova wraz ze studentami polonistyki, zaś za pośrednictwem internetu - członek Rady Fundacji i prezes Marszałek Publishing Group dr Adam Marszałek.
W trakcie kilkunastominutowej rozmowy Prezes przyjął podziękowania i gratulacje z okazji publikacji zbioru Baśni... oraz Fatimy - pierwszego tytułu wydanego w formie poręcznej książeczki zawierającej również wersję azerbejdżańską, a także zapowiedział kolejny tytuł. Będzie to baśń O Deszdemirze. Prezes zaprosił prof. Abdullayeva do udziału w I Międzynarodowym Kongresie Azjatyckim, który odbędzie się w Toruniu w dniach 15-16 maja 2014 r. i zaproponował zorganizowanie, w ramach imprez towarzyszących, prezentacji wydanej kilka lat temu po polsku powieści Zaginiony rękopis, której autorem jest rektor Abdullayev, a której wznowienie planowane jest w najbliższych miesiącach.
O administracji w ostromeckim pałacu
W dniach 5-6 grudnia 2013 roku w Ostromecku odbyła się II Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt. Administracja publiczna w projektach politycznych, zorganizowana przez Fundację Wspierania Współpracy Międzynarodowej im. Profesora Czesława Mojsiewicza i Centrum Badań Wschodnich we współpracy z Wydawnictwem Adam Marszałek. Patronatem medialnym przedsięwzięcie objęły Radio PiK oraz gazety „Poza Toruń”, „Poza Bydgoszcz” i „Tylko Toruń”. W skład komitetu organizacyjnego weszli prof. Danuta Plecka, kierownik naukowy konferencji, oraz Zuzanna Osmólska i Paweł Jaroniak - sekretarze. Wzięli w niej udział specjaliści teoretycy z dziedziny, której dotyczyła tegoroczna edycja konferencji, a także zaproszeni goście, którzy w związku z pełnionymi funkcjami na co dzień stykają się z problemami administracji: przewodniczący Rady Miasta Torunia Marian Frąckiewicz, wójt Gminy Unisław Jakub Danielewicz i - jako gospodarz miejsca - Radosław Ciechacki, wójt Gminy Dąbrowa Chełmińska.
Zobacz również artykuł w Poza Toruń.
Jego Ekscelencja Hasan Hasanov
przyjmuje zaproszenie na Kongres

Do grona Gości Honorowych I Międzynarodowego Kongresu Azjatyckiego dołączył ambasador Republiki Azerbejdżanu Hasan Aziz ogly Hasanov. Jego Ekscelencja przyjął zaproszenie w trakcie konferencji „Azerbejdżan-Polska”, która odbyła się w Warszawie pod koniec listopada. Przy okazji spotkania z członkiem Rady dr. Adamem Marszałkiem Ambasador wspominał wizytę w Toruniu dwóch stażystek Bakijskiego Uniwersytetu Słowiańskiego, których pobyt współprganizowała Fundacja. Zapytał także o stan prac nad wydaniem Baśni azerbejdżańskich w języku polskim. Wszystkich zainteresowanych tym tytułem mamy przyjemność poinformować, że Baśnie... trafiły już do druku i wkrótce będzie je można zakupić w dobrych księgarniach i na stronie internetowej Wydawnictwa Adam Marszałek.
Napisali o nas
Żółta rzeka innowacji
(strona 4)
„YEARBOOK” nagrodzony
Kapituła drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu im. Profesora Mojsiewicza na Najlepszą Książkę o Tematyce Politologicznej, na posiedzeniu 21 listopada 2013 roku, po dokonaniu oceny formalnej i merytorycznej zgłoszonych publikacji wydanych w 2012 roku, postanowiła przyznać wyróżnienie dla czasopisma:
„Polish Political Science Yearbook”
za wyjątkowo dużą rolę jaką odgrywa w krzewieniu dorobku polskiej politologii.
Troje Ambasadorów
Otrzymaliśmy potwierdzenie udziału w Kongresie kolejnego dyplomaty. Jest nim ambasador Republiki Filipin Paticia Ann V. Paez, która przedstawi możliwości współpracy handlowej między Filipinami a Polską. Jesteśmy zaszczyceni, że pomimo wielu obowiązków związanych z organizacją pomocy dla poszkodowanych w wyniku klęski żywiołowej rodaków Pani Ambasador zapowiedziała nie tylko udział w uroczystym otwarciu Kongresu, ale także przygotowanie krótkiego wystąpienia skierowanego do biznesmenów.
Dyplomata z Pakistanu
Uczestnictwo w Kongresie potwierdził Jego Ekscelencja dr Khalid H. Memon, Ambasador Islamskiej Republiki Pakistanu w Polsce. Pan Ambasador weźmie udział w oficjalnej ceremonii otwarcia i wygłosi krótki referat na temat swojego kraju. Jesteśmy tym bardziej zaszczyceni wizytą, że Pan Ambasador objął swoje stanowisko w grudniu ubiegłego roku i nasze zaproszenie jest jednym z pierwszych, które przyjął po rozpoczęciu misji.
Wizyta ambasadorskiej pary
Kilkuosobowa delegacja ambasady Tajlandii pod przewodnictwem Jego Ekscelencji Bansarna Bunnaga - ambasadora - oraz jego Małżonki potwierdziła przyjazd do Torunia. Ambasador zapowiedział wystąpienie na sesji plenarnej w ramach uroczystego otwarcia Kongresu. Jego temat ogłosimy natychmiast po otrzymaniu potwierdzenia z ambasady.
Nowy partner dla Kongresu
W siedzibie Towarzystwa Azji i Pacyfiku odbyło się pierwsze oficjalne spotkanie z kierownikiem toruńskiego oddziału Stowarzyszenia Polsko-Indonezyjskiego SAHABAT Renatą Lesner-Szwarc, znaną podróżniczką i uczoną. W trakcie spotkania wybrano pierwszy film do wyświetlenia przy okazji panelu poświęconego azjatyckiej kinematografii - będzie to współczesna produkcja indonezyjska, która zyskała uznanie na całym świecie, a której tytułu na razie nie zdradzimy. Sekretarz Kongresu Karolina Skonieczka zaprosiła członków Stowarzyszenia do aktywnego uczestnictwa w Kongresie i promowania swojej działalności w trakcie imprez towarzyszących.
Z ambasadorem Iranu o Kongresie
17.02.2014 r.

Na jednym z przyjęć dyplomatycznych prezes Marszałek Publishing Group Adam Marszałek zaprezentował JE Samadowi Alemu Lakizadehowi, ambasadorowi Iranu w Polsce, koncepcję I Międzynarodowego Kongresu Azjatyckiego, który odbędzie się w maju 2014 roku. Uczestniczący w rozmowie wybitny polski dyplomata Jacek Potocki chwalił dorobek siedmiu konferencji, które organizuje od wielu lat w Toruniu dr hab. Joanna Marszałek-Kawa.
Prezes i dyplomaci
18.02.2014 r.

O I Międzynarodowym Kongresie Azjatyckim organizowanym przez Towarzystwo Azji i Pacyfiku oraz Wydawnictwo Adam Marszałek pod patronatem ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego i marszałka województwa kujawsko-pomorskiego Piotra Całbeckiego i prezydenta Torunia Michała Zaleskiego, prezes Marszałek Publishing Group Adam Marszałek rozmawiał z ambasadorami: Chin - Xu Jianem, Rumunii - Ovidiu Drangą, Malty - Pierre’em Clive’em Agiusem oraz Czarnogóry - Ramizem Bašićiem.
NOWSZE
Adam Mickiewicz
Fundacja
Wspierania